Du som är bowlare vet att bowling är en väldigt fysiskt krävande sport, trots att det inte är många som tror det! Om du är väldigt tävlingsinriktad, eller om du satsar på att bli proffs, är det viktigt att du håller dig i god form för bowlingen. Styrketräning kan vara väldigt givande, särskilt med fokus på ryggmusklerna, men allra bäst är konditionsträning. Med konditionsträning kan du bowla längre och bättre utan att bli trött, samtidigt som du håller ditt hjärta friskt och starkt! Det här är vad du behöver tänka på om du vill träna upp kroppen inför en bowlingturnering.

Viktigt att stretcha

Risken för olyckor finns både när du bowlar och när du löptränar. Det är därför viktigt att du lär dig stretcha ordentligt innan du utsätter din kropp för hårt arbete. Såhär gör du:

  • Sträck på nacken. Både framåt och bakåt, samt sida till sida. Nacken arbetar hårt när du bowlar, och risken finns annars att du skadar nackmusklerna.
  • Håll ut armen horisontellt framför kroppen. Greppa tag på armbågen med din andra hand, och tryck mot kroppen. Detta sträcker på axlarna. Upprepa på båda sidor av kroppen.
  • Sträck hela överkroppen från sida till sida.
  • Lunges. Håll en lunge-position för att sträcka på benen.

Sedan är det dags för en lätt uppvärmning!

Löpning för Bowling

Konditionen är viktigare än du kanske tror för bra prestation i bowling. Det är därför viktigt att du som bowlare regelbundet tränar konditionen. Allra enklast gör du detta via löpning. Att löpa utomhus kan vara trevligt, men med de långa svenska vintrarna blir det svårt att göra detta året runt. Det är därför rekommenderat att köpa in ett löpband, eftersom du då får möjlighet att träna konditionen oavsett tid på året. Passen behöver inte vara särskilt långa. Det räcker vanligtvis med 30 minuter på löpbandet, med en inställning som får upp pulsen. Medelintensivt är bäst, då det reducerar risken för olyckor.

Bowling – En riktig sport

Bowling är både sportigt och kul, men det är många som sätter bowling i samma kategori som exempelvis darts. Bowling är väldigt fysiskt, särskilt för dig som kör flera rundor på samma dag, samt bowlar flera dagar om veckan. Det är just därför som det är så pass viktigt att du som bowlare håller dig i god form för bowling. Annars riskerar du skador, samt en mycket sämre prestering. Löpning är ett kul och hälsosamt sätt att åstadkomma detta, varför det är en rekommendation för dig som ser bowling som en äkta sport!

Summering

För dig som vill komma igång med seriös bowling, är konditionsträning såsom löpning extremt viktigt. Med tanke på de långa svenska vintrarna, behöver du köpa in en del träningsutrustning till ditt hemmagym innan du kommer igång. Ett motionsband är således det perfekta alternativet. Lycka till med bowlandet!

Divi