För de tävlingsintresserade är det roligt att veta att det allra första riktiga VM i bowling ägde rum i Sverige. Tävlingen anordnades i idrottens hus i Helsingborg 1958. Två VM mästerskap hade spelats tidigare i Finland 1958 och i Tyskland 1956, men eftersom inga av deltagarnationerna var från länder utanför Europa kan dessa tävlingar mer ses som Europamästerskap.

I VM 1958 deltog nio länder totalt varav tre var de utomeuropeiska nationerna USA, Mexico och Venezuela.

Sverige var värd för mästerskapen en gång till i Malmö år 1967. Malmö hade vid den tiden den största bowlinghallen i Europa med 44 banor. Detta var även det första VM där damer deltog. Antalet nationer som deltog hade också ökat; för damer deltog 12 länder och för herrar deltog 18 länder.

Från början arrangerades världsmästerskapen vartannat år till 1960. Följande VM ägde rum tre år senare och efter detta hölls mästerskapen vart fjärde år till 2003. Plötsligt uppstod ett skutt på 10 år tills VM hölls i Las Vegas år 2013. Att det tog så lång tid som 10 år att separera dam- och herrmästerskapen från 2003 är kanske lite märkligt. Numera anordnas VM vart fjärde år och VM för herrar infaller inte samma år som VM för damer.

Divi