Redan på 1800-talet drabbades Nordamerika av bowlingfeber och den allra första inomhusbanan byggdes 1840 i Förenta Staterna. Det var dock inte förrän under 1900-talet som sporten fann sin väg tillbaka till Europa och blev så populär att både bowlingklubbar och förbund startades. Sveriges första bowlinghall byggdes i Stockholm år 1909 i hotell Regina. Sveriges första nationella bowlingsällskap, Svenska Bowlingförbundet, bildades inte förrän 1930 och följande år organiserade man mästerskap i bowling.

I Washington fick Vita Huset en bowlingbana år 1947 under president Truman. Banan var en gåva till presidenten men Truman var inte särskilt intresserad av bowling. Däremot kom bowlingbanan till god användning under president Nixon som hade stort intresse för sporten.

I dag finns världens största bowlinghall i Japan, Inazawa Grand Bowl som består av 116 banor i en lokal som är hela 17 000 kvadratmeter. Denna bowlinghall är belägen i Nagoya och är certifierad som den största bowlinghallen i världen av ’Guiness Book of World Records’.

Den näst största bowlinghallen finns i Nevada, USA och består av 78 banor samt över tusen lyxiga åskådarplatser. ‘National Bowling Stadium’ öppnades 1995 i staden Reno. Här samlas tusentals bowling-fans från alla världsdelar för att besöka evenemang och konferenser. Här har man exempelvis utrustat bowlinghallen med både lasershow och rökmaskiner som kan användas vid speciella tillfällen. Arkitekturen är även den väl värd ett besök då man har byggt en 24 meter hög aluminiumkupol på framsidan av byggnaden som påminner om ett gigantiskt bowlingklot. På själva stadion sitter en skärm, som är en av världens längsta, och projicerar bilder och poängställningar.

Stadions turneringsbanor får bara tävlingsbowlare spela på. Däremot finns en datoriserad CATS-bana, ‘Computer Aided Tracking System’, för besökare där hans eller hennes spel kommer att bedömas och förbättringar rekommenderas av denna toppmoderna teknik.

En rolig trend i Amerika är att bygga riktigt lyxiga bowlinghallar där man till exempel kan sitta under ljuset från en kristallkrona i en bekväm läderfåtölj och njuta av en god cocktail.

Divi