Bowling blev oerhört populärt i Nordamerika under 1800-talet och spreds snabbt över hela kontinenten. Den första januari år 1840 öppnades den allra första bowlinghallen i New York kallad ‘Knickerbocker Alleys’. Den äldsta överlevande bowlingbanan i USA finns i Woodstock, Connecticut. Banan byggdes som en del av Roseland Cottage som var Henry Chandler Bowens sommarvilla. Idag är denna fastighet och bowlingbana ett historiskt museum.

Under mitten av 1800-talet accelererade invandringen från Tyskland till USA och i början på 1900-talet fanns där runt fem miljoner tyskar som hade tagit med sig deras kärlek för öl och bowling. Vid slutet på 1800-talet hade de gjort New York ett centrum för bowling.

NBA, National Bowling Association, grundades i New York av 27 lokala klubbar för att sätta standardregler för tio käglor bowling gällande storlek på kloten och distansen mellan den svarta linjen och käglorna. Detta lyckades men däremot kunde man inte komma överens om andra regler.

De moderna standard reglerna för tio käglors bowling etablerades i New York 1895 av den nya organisationen American Bowling Congress, ABC, som förändrade poängsystemet från max 200 poäng för tjugo kast till ett maximum av 300 poäng för 12 kast. Man satte maxgräns för klotets vikt till 7.3 kilo och distansen mellan käglorna till 30 centimeter. Den första ABC bowling mästaren var Jimmy Smith,

som senare blev slagen 1927 av fru Floretta “Doty” McCutcheon. Denna dam grundade en skola som lärde en halv miljon kvinnor att bowla. Det var inte förrän 1993 som kvinnor tilläts att gå med i ABC och 2005 sammanslogs ABC med Women’s International Bowling Congress, WIBC, och blev USBC, ‘United States Bowling Congress’.

Divi