Bowlingen har moderniserats rejält under 1900 talet. Från att ha haft unga pojkar anställda för att manuellt sätta käglorna introducerades den automatiserade kägelmaskinen. Dessa pojkar skulle återställa käglorna, ta bort fallna käglor från banan samt returnera klotet till spelaren, ungefär som tennisens bollkalle. Den allra första mekaniska kägelmaskinen uppfanns 1936 som sedan dess har förbättrats och utvecklats till en helautomatisk kägelmaskin som hanterar hela processen. Detta ökade hastigheten i en bowlingmatch, vilket ökade sportens popularitet ännu mer.

Man använde under en lång tid träbollar eller kulor som tillverkats av lövträd för bowling. Det var inte förrän på 1930-talet som det nya materialet gummi introducerades för tillverkning av klot. Det mest populära materialet under 1970-talet var plastmaterial såsom polyester på grund av att de ledde till högre poäng. Polyesterklot, som är enklare klot, är tillverkade för att rulla rakt.

Bowlingklot som används idag introducerades under 1990-talet och tillverkas av uretanplast. Detta material ger spelaren möjlighet att ‘skruva’ klotet. Dessutom kan klotet justeras till om spelaren vill att klotet ska skruva mjukt eller aggressivt. Dessa klot kan som sagt anpassas till olika spelare och ytor på bowlingbanor. Professionella bowlingspelare skräddarsyr alltid sina klot för att matcha deras stil och teknik perfekt.

Divi