Människan har i alla tider fascinerats av olika sorters spel med bollar och klot som genom århundraden utvecklats olika beroende på vilket land spelet härrör från. Bowling som spel, och numera sport, har skiftande namn i olika länder vilket delvis förklaras av att spelet är mycket gammalt och går ända tillbaka till forntida Egypten. Man tror att bowling är en av de allra äldsta sporterna i mänsklighetens historia. Den forntida versionen av bowling har inte många stora likheter med dagens moderna bowling. Civilisationen som antas ha uppfunnit bowling är den forntida Egyptiska. Man har gjort arkeologiska fynd såsom bollar av sten och benskålar från utgrävningar av olika platser som visar att den primitiva bowlingen har vissa likheter med dagens sport.

Bowling spelades i forntida Egypten enligt bland annat Finders Petrie, en brittisk arkeolog, som 1930 fann primitiva bowlingklot och bowlingkäglor i en grav från ett egyptiskt barn som daterats till cirka 3200 f. Kr. Det bevisar att man i det forntida Egypten för mer än 5 200 år sedan spelade en enkel form av bowling samt att detta är en sport som går tusentals år tillbaka i tiden. Men bowling var uppenbarligen inte ett spel för endast barn utan var även ett populärt spel som forntida egyptier utövade i en stor hall som påminde om en mix mellan bowling och boule eller ’lawn balls’. Två personer spelade tillsammans och stod vid vardera änden av ett spår som var cirka fyra meter långt.

Ganska nyligen hittade egyptologen professor Edda Bresciani från universitetet i Pisa, bevis på ett spel i forntida Egypten som verkar vara en blandning av biljard, bowling och boule eller ’lawn balls’. Spelet utövades i Fayoum-regionen, som är beläget drygt nittio kilometer söder om Kairo, och spelades i ett ganska stort och rymligt rum som såg ut som en slags tidig prototyp av dagens moderna bowlinghall.

Rummet var en del av en byggnad, som kan ha varit en residens, som anses vara från den romerska perioden mellan 100 till 200 e.Kr. Själva banan var runt fyra meter lång, tjugo centimeter bred och tio centimeter djup. I banans mitt fanns en fyrkantig öppning på tio centimeter. Kloten eller bollarna hade olika diametrar där en av dem passade den fyrkantiga öppningen perfekt medan den andra smidigt kunde rulla utmed banan.

Bresciani tror att man spelade spelet med två spelare, en vid vardera ände av banan, där en av spelarna kastade den mindre bollen och den andra kastade den större bollen.

Det är med andra ord bevisat att de forntida egyptierna spelade en primitiv form av bowling för över femtusen år sedan och spelade dessutom ett boule-liknande spel mer än 7 200 f. Kr som sedermera spridits till länderna runt Medelhavet.

Divi